Tin Koren, tajnik Udruge Strujni krug, u N1 Newsnightu komentirao je inicijativu da se nakon 2035. godine prestane s prodajom automobila na benzin i dizel. Koren kaže da je taj cilj dosta realan.

Što se tiče punjenja, u Hrvatskoj je preko 800 punionica s preko 1500 priključaka. “Ali treba uzeti u obzir da više od 60 posto ljudi doma puni automobil tako da su punionice uglavnom slobodne.”

Koren je najavio pilot-projekt od iduće godine. “Punjači će se ugrađivati u stupove javne rasvjete u šest velikih gradova, s time bi se do 2025 trebalo pokriti 95 posto potreba vozača električnih automobila.”

Ne treba strahovati ni oko baterija, kaže Koren: “Svaki proizvođač daje na svoju bateriju garanciju od 8 do 10. Kad se ona pokvari ne mijenja se cijela, nego samo određene ćelije. S time se smanjuju troškovi održavanja. Kada dođe na 25 posto kapaciteta, ta baterija se 20 godina može koristiti kao skladište za solarnu energije, a kad odradi svoj životni životni vijek u 99 posto slučajeva se mogu reciklirati”.

Broj električnih automobila raste iz godine u godinu, a Koren predviđe da će to još naglo ići gore. U Hrvatskoj je taj rast u dvije godine bio 400 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay