Povjerenje potrošača, koje je izračunalo Sveučilište u Michiganu na temelju telefonske ankete 500 kućanstava, u ožujku je palo za još 3,1 bod, na 59,7 bodova. Ovo je najniža vrijednost od jeseni 2011.

U Goldman Sachsu su procijenili utjecaj koji bi poremećaj u opskrbi ruskim prirodnim plinom imao na europsko gospodarstvo. Da se dogodi crni scenarij i da se do kraja godine zatvore svi cjevovodi koji u Europu dolaze iz Rusije, to bi smanjilo BDP eurozone za 2,2 postotna boda, pri čemu bi najviše stradala Njemačka, gdje bi BDP bio manji za 3,4 postotna boda. Povećali bi se i inflatorni pritisci, a inflacija u eurozoni bila bi viša za 1,3 postotna boda.

“Rast cijene roba negativno će utjecati na potrošnju kućanstava koja troše veliki dio svojih prihoda na kupovinu hrane i goriva. Procjenjujemo da je vjerojatnost recesije u SAD-u iduće godine porasla na 35 posto”, pišu ekonomisti Goldman Sachsa. Kolege iz Wells Farga smatraju da Sjedinjene Države nisu ugrožene, ali očekuju recesiju u Europi. Ministrica financija Janet Yellen također je uvjerena da će SAD izbjeći recesiju.

Cijeli članak možete pročitati na: seebiz.eu