Rat u Ukrajini dodatno je pojačao sve sistemske rizike u financijskom sustavu Hrvatske što kroz pojačanje pritisaka na već ionako visoku inflaciju, što kroz rušenje raspoloženja ulagača. Prvi ovogodišnji kvartal obilježio je i rast kamata koji će narušiti profitabilnost financijskih institucija – društava za upravljanje fondovima i osiguranja. No unatoč crnim oblacima, kapitaliziranost i likvidnost sustava još je uvijek visoka i spremna na šokove

Zaključak je to novog izdanja ‘Makroprudencijalnog skenera rizika’ kojeg jednom mjesečno objavljuje HANFA i u kojem se na jednom mjestu prate svi sistemski rizici za koje je nadležan taj regulator.

U HANFA-i napominju kako su tijekom prvog kvartala detektirali pritiske na investicijske fondove kroz povećane zahtjeve za isplatom novca te kako tržišta neizvjesnost i povišena koncentracija ulaganja u domaće državne obveznice ostaju među najvećim rizicima za cijelo tržište.

HANFA je objavila i rezultati anketnog istraživanja koje je provela među društvima u sektoru financijskih usluga koji su pod njenim nadzorom, a kojom su ocijenjeni navedeni sekundarni rizici krize u Ukrajini na poslovanje sektora financijskih usluga. Rezultati ankete sugeriraju kako domaći financijski sektor očekuje da će kriza u Ukrajini i sankcije koje su uslijedile imati negativan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo, no istovremeno ne procjenjuje kako je financijska stabilnost ugrožena. Najistaknutiju prijetnju za stabilnost sustava društva vide u obliku rastuće inflacije, potencijalnog rasta kreditnog rizika i očekivani rast kamatnih stopa.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay