Dužnosnici američke vlade na brifingu za medije u petak pojasnili su da je njihova namjera bila ciljati samo na najnaprednije kineske sustave koji bi mogli predstavljati prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a, a ne na komercijalne aktivnosti.

Južnokorejski proizvođač memorijskih čipova SK Hynix Inc najavio je odmah u petak da će zatražiti dozvolu u skladu s novim američkim mjerama kontrole izvoza te opreme kako bi njegove tvornice u Kini mogle nastaviti raditi.

Američki dužnosnici u petak su također uveli pravila kojima zabranjuju prodaju širokog spektra čipova za bilo kakvu upotrebu u sustavima superračunala u Kini.

No, stručnjaci se pitaju bi li gusto zbijeni podatkovni centri kineskih tehnoloških divova u vlasništvu Alibabe ili ByteDancea, vlasnika TikToka, mogli uskoro dosegnuti status superračunala na temelju nove američke definicije, čak i ako to nije ono što američki regulatori namjeravaju.

Naime, američka definicija superračunala se vjerojatno neće mijenjati kako se industrijska tehnologija bude poboljšavala. Današnja kineska superračunala, pak, mogla bi jednog dana postati korporativni standard, dok će kineske kompanije i dalje biti suočene s ograničenjima koja su uvedena u petak.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay