WASHINGTON, 3. veljače 2017. (Hina/Reuters) – U Sjedinjenim je Državama u siječnju neto otvoreno gotovo 230 tisuća novih radnih mjesta, najviše u četiri mjeseca, zahvaljujući osjetno pojačanom zapošljavanju u graditeljstvu i maloprodaji, pokazale su u petak prve procjene američkog ministarstva trgovine.

U američkom gospodarstvu u prvom je ovogodišnjem mjesecu otvoreno neto 227.000 novih radnih mjesta, objavilo je ministarstvo trgovine.

Ministarstvo je ujedno revidiralo podatke za studeni i prosinac koji sada pokazuju da je u tom razdoblju otvoreno 39 tisuća manje radnih mjesta no što su bili prvotno procijenili.

Stopa nezaposlenosti u siječnju je uvećana za desetinu postotnog boda, na 4,8 posto, pokazuje najnovije izvješće.

Brojke su nadmašile očekivanja ekonomista iz Reutersove ankete koji su predviđali 175 tisuća novih radnih mjesta i nepromijenjenu stopu nezaposlenosti od 4,7 posto.

U siječnju su svi sektori gospodarstva zapošljavali, predvođeni graditeljskim i sektorom maloprodaje.

U graditeljstvu je otvoreno 36 tisuća novih radnih mjesta, nakon njih svega 2.000 u mjesecu ranije. Skok u siječnju pripisuje se povoljnijim vremenskim prilikama.

U sektoru maloprodaje otvoreno je novih 45.900 radnih mjesta, najviše od veljače prošle godine. Slijedi sektor proizvodnje, s rastom zaposlenih drugi mjesec zaredom i novih 5.000 radnih mjesta.

S druge strane, u državnom je sektoru broj zaposlenih u siječnju smanjen četvrti mjesec zaredom. Trend smanjenja će se vjerojatno nastaviti, posebno u kontekstu odluke nove američke administracije o zamrzavanju zapošljavanja  u državnim službama.

(Hina)