Ne radi se samo o novcu kojega ovdje nema dovoljno, kažu socijalni radnici, već i o socijalnoj izolaciji

Ne samo na siromašnijem istoku i jugoistoku Europe nego i na bogatom zapadu umirovljenici moraju strahovati od siromaštva u starosti. U Njemačkoj tako, prema podacima Saveznog statističkog ureda, više od 15 posto osoba starijih od 65 godina živi na rubu siromaštva i socijalne izolacije – s tendencijom rasta.

Herbert ima 65 godina, svoje pravo ime ne želi otkriti. Uživa u pogledu na filharmoniju u Hamburgu – skupi, prestižni objekt koji pokazuje da je Njemačka bogata, što se za Herberta definitivno ne može reći. 

Do kraja mjeseca sve što mu je ostalo je 2,60 eura. 

– Sad moram pričekati ovaj petak da mi sjedne mirovina i da opet idući mjesec pokušam spojiti kraj s krajem, kazao je za Deutsche Welle.  Nemate ništa na računu? – Ne, ništa. 

Herbert živi u malom stanu u hamburškoj četvrti koje je prije 45 godina bila simbol modernog stanovanja. Danas je na lošem glasu, kao socijalno žarište, a u njemu živi puno stranaca te su stanarine jako niske.  Herbert si ne može priuštiti hobije niti putovanja, jedini luksuz kojeg se ne želi odreći je njegova mačka. I tu i tamo koja kutija cigareta.

Mjesečno prima 900 eura mirovine, a gotovo pola mu odlazi na stanarinu. Primoran je jednom tjedno odlaziti u pučku kuhinju, gdje beskučnici i socijalno ugroženi za dva eura mogu dobiti namirnica koliko žele. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr