Kratka informacija da je donošenje Zakona o upravljanju i održavanju zgrada u planu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine za treće tromjesečje 2023. godine, objavljena ovih dana, izazvala je golemo zanimanje javnosti.

S razlogom, reklo bi se, budući da će to biti prvi zakon o navedenoj problematici, te da se izravno tiče više od 1,5 milijuna ljudi, koji, po podacima iz 2011., žive u višestambenim zgradama, dok je broj stanova na koje se Zakon odnosi oko 850 tisuća.

U nacrtu Zakona za prekršaje upravitelja propisuju se kazne u iznosu od pet do 20 tisuća kuna. U cijeloj listi mogućih prekršaja, u prvi plan izbio je onaj kad upravitelj ne osigura hitni popravak najkasnije u roku od tri sata od prijave njegove potrebe.

Iz Udruge “Upravitelj” predlažu, među ostalim, tisuću kuna kazne ako suvlasnik, bez suglasnosti ostalih, na zajedničke dijelove zgrade postavlja uređaje i opremu (primjerice hladnjak, ormar, vanjska jedinica klimatizacijskog uređaja) koji služe isključivo posebnom dijelu zgrade.

Zanimljivo je da sada, ako suvlasnici žele dati krov u zakup nekom investitoru za postavljanje solarne elektrane i od toga imati prihod na računu pričuve, zakonski za to treba stopostotna suglasnost, dok se, primjerice, za GSM bazne stanice i de facto istovrsni zakup krova zakonom propisuje “samo” suglasnost većine.

Znatno povećanje cijene pričuve

U nacrtu Zakona predlaže se iznos minimalne visine zajedničke pričuve od 0,54 posto etalonske cijene građenja za primjenu u Zakonu o društveno poticanoj stanogradnji godišnje. Budući da je etalonska cijena građenja u 2020. godini bila 6800 kuna po kvadratu, danas bi minimalni mjesečni iznos pričuve po kvadratu bio 3,06 kuna.

Ako uzmemo za primjer stan površine 70 kvadrata, pričuva bi mjesečno iznosila 214,20 kuna (70 kvadrata x 3,06 kuna).

Podsjetimo, sadašnja cijena pričuve računa se po etalonskoj cijeni građenja iz 1998. godine, otud po istome modelu iznos od 1,53 kune po metru četvornome, koji je, proizlazi, po prijedlogu udvostručen.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay