Kad se dogodi kriza, to se najprije vidi u trgovini, a kad se situacija smiri, prvi znakovi oporavka također su najvidljiviji u maloprodaji. Tako trenutačni snažan rast potrošnje vidi Ivan-Damir Anić, znanstveni savjetnik na zagrebačkom Ekonomskom institutu kojemu je maloprodaja i ponašanje potrošača glavno područje interesa.

“Ako netko nije kupio televizor ili automobil tijekom krize, a trebao mu je, sad kad su se ljudi opustili, krenuli su u kupnju, tim prije što je tijekom pandemije značajno povećana razina štednje”, kaže Anić. Aktualno nogometno prvenstvo sigurno će dodatno pojačati prodaju prigodnog asortimana i vjerojatno popraviti već ionako dojmljivu statistiku.

Atmosfera šopinga

Uspoređujući treći tjedan lipnja s onim prethodnim, broj fiskaliziranih računa u djelatnosti trgovine povećan je za 26 posto, a njihov iznos za 17 posto. Podaci Porezne uprave vrlo su ohrabrujući i za dulje razdoblje. Od 22. veljače do 13. lipnja broj računa je veći 33 posto, a njihov iznos za 19 posto. U odnosu na isto razdoblje pretkrizne 2019. godine, pak, broj računa je manji dva posto, ali je iznos veći za četiri posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay