U utorak 30. kolovoza 2016. godine u Virovitici je održana početna konferencija projekta Integrirani razvojni program Virovitice „5 do 12 za Dvorac“ koji obuhvaća obnovu Dvorca Pejačević i revitalizaciju Gradskog parka u Virovitici. Ukupna vrijednost projekta iznosi 79.814.746,46 kuna, od čega je 66.659.100,04 kuna financirano bespovratnim EU sredstvima.

Kroz edukativne, kulturne i marketinške aktivnosti u okviru ovog projekta unaprijedit će se turistička ponuda Grada Virovitice, razviti novi turistički proizvodi i na atraktivan i inovativan način prezentirati kulturna i povijesna baština.

Konferenciji su prisustvovali ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata i programa EU (SAFU) Tomislav Petric i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin.

„Zbog svoje jedinstvenosti i privlačnosti kulturna baština predstavlja velik potencijal za razvoj određenog grada ili cijele regije. Iz EU fondova izdvojili smo iznos od 128 milijuna eura za povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine i zato je važno da upravljanje ovom vrstom baštine uskladimo s gospodarskim ciljevima, ponajviše s potencijalom za otvaranje radnih mjesta“, naglasio je ministar Tolušić.

Registar kulturnih dobara RH sadrži oko 8.000 upisanih kulturnih dobara od kojih je 7  na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i 14 na UNESCO-vom reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U okviru EU fondova kulturna baština je u Operativnom programu Konkurentnost i  kohezija definirana kao područje od posebnog značaja za društveno-gospodarski razvoj Republike Hrvatske.

Upravo je Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine usmjeren na obnovu i revitalizaciju kulturne baštine na održiv način, u skladu sa Zakonom o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Kroz ovaj natječaj osigurat će se i gospodarska korist stvaranjem inovativnih usluga i proizvoda, što bi u konačnici trebalo potaknuti zapošljavanje i socijalnu koheziju.

U okviru Poziva do sada su potpisana četiri ugovora ukupne vrijednosti 198.408.834,96 kuna bespovratnih EU sredstava za projekte „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“ u Šibeniku, „Centar za posjetitelje Dvorca Janković“ u Virovitičko-podravskoj županiji, „Sinj u sridu“ s ciljem revitalizacije kulturne baštine u Sinju te „Integrirani razvojni program Virovitice“. Uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora sa Šibenskom biskupijom za projekt Integrirani program „Civitas Sacra“ u iznosu od 30 milijuna kuna, kao i ugovor za projekt Info centar industrijske baštine u Sisku čija je vrijednost gotovo 20 milijuna kuna.

IZVOR: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (www.strukturnifondovi.hr)

konferencija u virovitici 001

konferencija u virovitici 002

konferencija u virovitici 004

konferencija u virovitici 005

konferencija u virovitici 006

konferencija u virovitici 007

konferencija u virovitici 009

konferencija u virovitici 003