ŽENEVA, 20. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Švicarski proizvođači luksuznih satova na ovotjednom su sajmu u Ženevi izrazili nadu u pogledu 2017. godine koja bi po mišljenju njihova udruženja trebala obilježiti završetak dvogodišnje krize povezane s oštrim padom potražnje. 

Mnoge je vodeće brendove te industrije pad prodaje primorao na otpuštanje radnika, podsjeća AFP.

“2016. godina bila je teška”, ustvrdio je Jean-Daniel Pasche, predsjednik Švicarskog udruženja proizvođača satova za agenciju AFP na ovotjednom Međunarodnom sajmu u Ženevu koji završava u petak.

U ovoj godini, kako je kazao, očekuje da će se izvoz luksuznih satova biti oko prošlogodišnjih razina.

Podaci o švicarskom izvozu satova u 2016. godini bit će objavljeni idući tjedan, no prema raspoloživim podacima za razdoblje od siječnja do studenoga 2016. izvoz satova je smanjen za 10,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U 2015. godini smanjen je za 3,3 posto u usporedbi s godinom ranije.

“Mislim da smo blizu završetka nečega što je bila strukturna kriza. Uočavamo naznake oporavka u Kini a snažan pad potražnje na mnogim je tržištima zaustavljen”, rekao je Manuel Emch, izvršni direktor luksuznog brenda Romain Jerome,  posebno aludirajući na Hong Kong, najveće izvozno tržište švicarskih proizvođača koje je pogodila politička neizvjesnost nakon burne 2014. godine.

Među ostalim negativnim čimbenicima za tu industriju izdvajaju snažan pad ruskog rublja koji je umanjio kupovnu moć ruskih klijenata, kao i sve veću konkurenciju proizvođača takozvanih ‘pametnih’ satova povezanih na Internet.

“Svi ti čimbenici u isto vrijeme, plus teroristički napadi u Europi.,. to je bilo prilično mnogo”. zaključio je Emch.

(Hina)