NEW YORK, 4. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Na Wall Streetu su u petak cijene dionica snažno porasle nakon boljih nego što se očekivalo podataka s tržišta rada, a predvodio je bankarski sektor jer je američki predsjednik Donald Trump započeo postupak labavljenja regulacija u tom sektoru.

Dow Jones ojačao je 186 bodova ili 0,94 posto, na 20.071 bod, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 2.297 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 5.666 bodova.

Uspon indeksa ponajviše se zahvaljuje skoku cijena dionica u bankarskom sektoru za 2,6 posto jer je Trump u petak potpisao dvije uredbe o preispitivanju financijskih propisa donesenih nakon financijske krize 2008., uključujući Dodd-Frank zakon o reformi Wall Streeta.

Od 8. studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, cijene dionica u financijskom sektoru skočile su više od 18 posto upravo radi Trumpovih obećanja o smanjenju regulacija koje opterećuju banke.

“Preispitivanje Dodd-Franka nije neočekivano, no konačno je došlo do toga, što pokazuje da Trump ispunjava obećanja”, kaže Stephen Massocca, direktor u fondu Wedbush Equity Management.

Ulagače je ohrabrio i podatak da je u siječnju u SAD-u broj zaposlenih povećan za 227.000, znatno više nego mjesec dana prije i znatno više nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanja na tržištu rada i ubrzanje rasta gospodarstva.

Pritom je prosječna cijena satnice porasla samo 0,1 posto, što pokazuje da inflacija ne bi trebala znatnije ojačati. Zbog toga, pak, američka središnja banka ne bi trebala žuriti s povećanjem kamatnih stopa, što pogoduje tržištima kapitala.

“Ključan je u ovom izvješću spori rast plaća, pa Fed vjerojatno neće već u ožujku povećati kamate”, kaže Massocca.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa jučer su cijene dionica porasle, a pale su samo u sektoru usmjerenom potrošačima, što je posljedica pada cijene Amazona za 3,5 posto, nakon što je ta internetska trgovina izvijestila da će njezina dobit u tekućem tromjesečju biti manja zbog povećanih ulaganja.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, većina indeksa nadoknadila je sve gubitke od početka tjedna. Tako su S&P 500 i Nasdaq indeks ovoga tjedna ojačali 0,1 posto, dok je Dow Jones za toliko oslabio.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,67 posto, na 7.188 bodova, dok je frankfurtski DAX osvojio 0,20 posto, na 11.651 bod, a pariški CAC 0,65 posto, na 4.825 bodova.

(Hina)