Nestašica poluvodiča, poremećaji u dobavnim lancima te rast cijena energenata i sirovina bacili su automobilsku industriju na koljena.

Međutim čini se da proizvođači automobila ipak imaju barem malo razloga za veselje. Prema najnovijim podacima Europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA), potražnja za njima snažno je porasla u Europskoj uniji nakon 13 mjeseci uzastopnog pada, a pritom Hrvatska bilježi trostruko veći rast od razine EU-a, piše tportal.

Najnoviji su to podaci iz predstavljenog pregleda tržišta ACEA-e. U 26 zemalja, bez Malte, u kolovozu je registrirano 650.305 novih automobila, što je 4,4 posto više nego u kolovozu prošle godine, u jeku krize nestašice poluvodiča.

Međutim iz ACEA-a napominju da je broj registriranih automobila još uvijek daleko ispod pretpandemijske razine. Rastu su pridonijela ključna tržišta sa solidnim dobicima – Italija (+9,9 posto), Španjolska (+9,1 posto), Francuska (+3,8 posto) i Njemačka (+3,0 posto).

Registrirano za 13,7 posto više automobila

U Hrvatskoj je u kolovozu registrirano 3200 novih vozila, za 13,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a nakon 8,4-postotnog pada u srpnju. Time je prekinuto tromjesečno razdoblje pada potražnje, prema ACEA-inim podacima.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay