Po podacima iz mjesečnog izvješća HZZ-a, tijekom travnja ove godine u evidenciju nezaposlenih novoprijavljene su 25.483 osobe, što je čak 110,1 posto više nego u travnju prošle godine. Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa – 22.195 osobe ili 87,1 posto ukupno novoprijavljenih.

U mjesecu prije, tijekom ožujka, prema podacima HZZ-a u evidenciju nezaposlenih novoprijavljeno je 20.409 osoba, što je za 51,3 posto više nego u ožujku prošle godine. Najviše je novoprijavljenih došlo izravno iz radnog odnosa – 17.202 osobe ili 84,3 posto ukupno novoprijavljenih.

Kada se zbroje ožujak i travanj, bez posla je u ta dva mjeseca ostalo 39.397 ljudi.

“Prosječno povećanje od 450 novih nezaposlenih na dnevnoj razini od kada su nastupile mjere zabrane ili ograničenja gospodarskih aktivnosti (19.ožujka) manje je od prvotnih najava, ali s obzirom na to da su trenutno na snazi potpore za očuvanje radnih mjesta (isplaćene za ukupno 484.922 radnika za ožujak, uz očekivano povećanje za dodatnih 90.291 radnika u travnju) pritisak na burzu je u skladu s očekivanjima.
 
Međutim, veoma je neizvjesno je što će biti s tržištem rada po isteku mjera Vlade budući da već sada vidimo ne samo povećanje broja nezaposlenih, nego i smanjenje potražnje za radom što donekle nagovješćuje buduće zapošljavanje. Stoga je, kako ne bismo već na kraju ljeta završili s brojkom nezaposlenih preko 300.000, neophodno što prije znati koje od gospodarskih mjera idu dalje te kako se planiraju sačuvati radna mjesta i u razdoblju nakon parlamentarnih izbora”, komentirala je Iva Tomić.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay