Da je pravda u slučaju Franak spora i dostižna, svjedoči već gotovo desetljeće dugo parničenje korisnika kredita u švicarskim francima i banaka, koje polako, ali sigurno dobiva epilog pravomoćnim presudama na hrvatskim i europskim sudovima, gotovo u pravilu – u korist potrošača.

Nakon što je u kolektivnom postupku Društva Potrošač protiv osam banaka koje su nudile CHF kredite pravomoćno dokazana ništetnost valutne klauzule, dosad se na pojedinačne sudske sporove odvažila otprilike četvrtina oštećenika; njih oko 35.000 u odnosu na 125.000, koliko ih je imalo kredite u “švicarcima”.

Doneseno je više od 3000 prvostupanjskih presuda. Ukupan iznos koji je moguće naplatiti od banaka sa zateznim kamatama iznosi oko 20 milijardi kuna, a dodatnih 10 milijardi utuživo je za nepoštene kamate u eurskim i kunskim kreditima.

Nakon nedavne odluke Ustavnog suda da odbaci tužbe banaka protiv presuda Vrhovnog suda i Visokog trgovačkog suda, pojedinačna je pravna borba dobila novi zalet – u Udruzi Franak svjedoče golemom priljevu upita o tužbama.

No budući da još postoje i nerazjašnjena pitanja o kojima nije donesen pravorijek na najvišim sudovima, među ostalim, i o potpunoj ništetnosti ugovora, solidan broj potrošača još – čeka.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay