Nikada prije ugostitelji s obale nisu ranije krenuli u potragu za radnom snagom. Situacija je alarmantna, nedostaje kuhara, konobara, pomoćnog osoblja, i to u tolikoj mjeri da je potraga za dobrim radnikom počela već u listopadu lani. Za usporedbu, u prijašnjim turističkim sezonama ugostitelji su osoblje počeli tražiti krajem ožujka. Ove je godine situacija već očajna. Znamo ovo iz prve ruke, s terena, od poznatog hrvatskog chefa, Splićanina Duje Pisca, čovjeka koji je lani za potrebe dalmatinskih restorana iz Srbije na ljetni gastarbajterski rad doveo 200 radnika.

– Ove godine stiže ih još više, svih profila – najavljuje.

Otkad se pročulo da se pretvorio u svojevrsnog kuharskog posrednika, mobitel mu ne prestaje zvoniti. Zovu ga ugostitelji sa svih strana, od Dubrovnika do Istre, mole, kume da ne zaboravi na njih, jer će u protivnom biti u debelom problemu.

Ali nisu samo srpski ugostiteljski radnici zainteresirani za ljetnu pečalbu. Tu su i bosanski i makedonski kuhari, koji već godinama dolaze. U posvemašnjem nedostatku radne snage, ugostitelji po nju odlaze i na puno šira područja. Pomoćno radno osoblje stiže iz Nepala, Indije, ima ih u Dalmaciji i u vrhunskim istarskim restoranima.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay