Onog trena kad nam se na koncept našeg turizma počnu jadati splitski ugostitelji, kad počnu govoriti kako su zbog okupacije party mladeži – drže to Ultrinom nuspojavom – doslovce pali na koljena, onda se moramo zapitati kakvi su nam to gosti ove godine stigli u grad pod Marjanom.

Ugostitelji nam govore kako su zbog navale mladih stranaca prisiljeni mijenjati ponudu s jelovnika kako bi parirali konkurentnim fast foodovima i pekarnicama.

Mnogi su počeli nuditi hranu koju prije nisu imali ili su je pripremali u skupljem konceptu. Ne žele izići s imenima u javnost, puna im je kapa svega, ne žele, kažu, imati dodatne probleme. Ali ne žele ni šutjeti u razmišljanju kako je Split izgubio “family” klijentelu, goste srednje i visoke klase, koji su se u gradu zadržavali nekoliko dana. Nestala im je klijentela koja je znala uživati u bokunu oborite ribe ili škampa sa žara, a stigli su konzumenti toplih sendviča, ćevapa, pomfrita, pizze.

Nisu jedini koji se bune, sve češće na društvenim mrežama splitski iznajmljivači objavljuju fotke dar-mara koji im ostaje nakon odlaska party mladeži.

Nužan im je odred za čistoću koji će sa svih površina poskidati ostatke hrane, jaja razlivena po podovima čak i spavaćih soba, nečist u kupaonicama, smeće, gomile praznih boca žestica i limenki piva. Tu su i stanari centra grada, koji već tjednima noću doživljavaju teror pijanih i drogiranih pojedinaca. Ali opet se vraćamo na ugostitelje; kad i oni zavape “dosta je bilo”, onda se netko mora zapitati što se događa s turizmom pod Marjanom. Vlasnici restorana lociraju problem.

SAD SMO RAJ ZA PARTIJANERE

– Ovo što nam se od svibnja počelo događati posljedica je Ultre i marketinga koji godinama Split globalno definira kao raj za partijanere. Ali ovo prije same Ultre je Ultra za siromašne. To je ovo što imamo sada. Cili svit zna da smo fleksibilni, da ne kažnjavamo, kako se kod nas sve može.

PET KILA RIBE ZA CILU RIVU

Poznati splitski chef kaže kako ima veliku sreću što je njegov objekt smješten podalje od centra, pa mu takva klijentela ne dolazi. Prati situaciju, razgovara s kolegama, vrlo precizno navodi da cijela Riva s morem restorana u jednu večer ne proda pet kila ribe.

Ta brojka pokazuje kako se posluje i kakva nam je struktura gostiju. Ovo što nam se sada događa naziva “socijalnim turizmom” i upozorava na bitnu činjenicu – da smo preskupi. Ugostitelj je, ali otvoreno kaže kako poneki restorani drže visoke cijene, a ne daju kvalitetu, i gost postaje svjestan da ga se vara.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay