AMSTERDAM, 26. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Nizozemski div u segmentu robe široke potrošnje Unilever izvijestio je u četvrtak da mu je dobit u prošloj godini blago porasla zahvaljujući pojačanoj prodaji dezodoransa i sladoleda ali su upozorili da i u novoj godini očekuju teške prilike na tržištu.

U 2016. godini kompanija je poslovala s neto dobiti od 5,5 milijardi eura, što je 5,5 posto više no što su ostvarili u godini ranije.

Prihodi su im iznosili 52,7 milijardi eura i manji su jedan posto nego u prethodnoj godini.

U Unileveru napominju da je “ukupno gledano ponovo ostvaren dobar rezultat, unatoč ozbiljnim ekonomskim poremećajima, posebno u Indiji i Brazilu, naša dva najveća tržišta”.

Ekonomska kriza u Brazilu i povlačenje iz opticaja novčanica od 1.000 i 500 rupija u Indiji bili su “značajni dodatni nepovoljni faktori”, naglasio je u priopćenju izvršni direktor grupe Paul Polman.

Među pozitivnim rezultatima izdvojena je dobra prodaja proizvoda za osobnu njegu i sladoleda.

Izvršni direktor kompanije upozorio je ipak da će se “teški uvjeti na tržištu, zbog kojih je kraj godine bio posebno izazovan, vjerojatno nastaviti i u prvoj polovini 2017.”.

“S obzirom na to očekujemo spor početak i poboljšanje rasta kako godina bude odmicala”, poručio je Polman.

Unilever zapošljava 173 tisuće radnika širom svijeta i vlasnik je više od 400 brendova, uključujući Dove, juhe Knorr, čajeve Lipton, sladolede Magnum i namaz Marmite.

(Hina)