Investicije u svemirsku industriju, unatoč tome što postoji tržište, polako se ipak smanjuju.

Na godišnjem okupljanju svemirske industrije i potencijalnih investitora u Bostonu 2008. godine procijenjeno je da je bio prisutan potencijal od rekordne jedne milijarde dolara. Prognoziralo se da slijedi dotad nezapamćena godina, početak zlatnog doba. Kako i ne bi, Burt Rutan je osvojio Ansari XPrize, a ista ta zaklada raspisala je natjecanje privatnika u tome tko će prvi spustiti lander na Mjesec.

Godinu dana poslije, kad se sve raspalo zbog financijske krize, a ta milijarda postala je za svemirski industriju dim kojim su investitori u panici krpali svoje gubitke na drugim područjima, mnogi su se svemirski startupi raspali. Neki su se uspjeli održati držeći se noktima i zubima na minimalnom broju zaposlenih i suočavajući se s neizvjesnošću tipa “kome sve to uopće može trebati?”.

Fast forward: Bryce Tech, koji od 2016. godine bilježi trendove svemirske industrije u godišnjim izvješćima, u travnju je objavio ovogodišnji pregled te scene. Sažeto, u njemu piše da su privatne svemirske kompanije 2021. godine od investitora digle 15,4 milijardi dolara, dvaput više nego prethodne (7,7 milijardi), a taj je novac podijelilo 212 tvrtki u SAD-u.

No, je li to balon koji bi ove, ili sljedeće godine mogao puknuti, a investitore ostaviti da blenu nad iznosima koje nikada neće povratiti? Teško. Svemirska industrija nije ni na koji način sastavljena od hlapljivih sastojaka koji su nasanjkali pohlepne u Dot.com balonu. Svi oni rade nešto opipljivo, što ima svoju tržišnu cijenu i vrlo često sasvim konkretne solventne kupce.

DARPA i NASA ne nasjedaju lako.

Cijeli članak možete pročitati na: vidi.hr