Udovice i udovci će od 1. siječnja 2023. uz svoju mirovinu moći dobiti i dodatak od do 50 posto mirovine preminulog supružnika, doznajemo, a obiteljske mirovine narast će za 10 do 15 posto.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja krajem siječnja iduće godine, kako nam je potvrđeno, prezentirat će javnosti novi model obiteljskih mirovina koji će od 2023. donijeti veća mjesečna primanja za više od 214.000 ljudi.

Cijeli paket novog modela i povećanja obiteljskih mirovina težak je čak milijardu kuna.

Sindikat protiv

Ovakvom Hreljinom modelu, koji je Vlada spremna podržati, oštro se protivi Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je unutar Radne skupine za obiteljske mirovine predložio svoj model, po njima više socijalno osjetljiv.

Prema tom modelu, ako zbroj mirovina preživjelog i umrlog partnera ne prelazi visinu od 1,5 prosječne mirovine, preživjeli dobiva maksimalni iznos od 50 posto mirovine preminulog. Postotak bi se smanjivao postotno do 10 posto, ovisno o zbroju mirovina preminulog i preživjelog do raspona od tri do četiri prosječne mirovine, a ako je zbroj veći od četiri prosječne mirovine, korisnik ne bi imao pravo na obiteljski dodatak.

– Ovaj Hreljin model je loš. Ne razumijemo zašto bi se nekoga kažnjavalo zato što mu je supružnik dulje živio, a stimuliralo za one koji su manje živjeli. Takav model ne postoji ni u jednoj zemlji, a nama najbliži je austrijski koji smo predložili. Taj model je socijalan, a ne neoliberalan kakav je Hreljin – ističe predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna Petrović.

Naglašava kako je njihov model na stolu te da ga treba prihvatiti jer je socijalan, a obiteljska mirovina je socijalna i solidarna kategorija u okviru I. stupa – kaže Petrović.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay