Pri HAMAG-u su 23. ožujka otvorene prijave za povoljnije ESIF zajmove za obrtna sredstva, a od 6. travnja prijave za COVID-19 krediti/zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike. Prijave su se radile putem online aplikacije na stranicama HAMAG-a. Cilj je bio, kako je tada istaknuo ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, očuvati radna mjesta i poduzetnicima osigurati potrebna sredstva za likvidnost.

Gotovo mjesec dana kasnije Telegramu su se obratili poduzetnici koji tvrde kako se zajmovi, u trenutku kada se sprema potop gospodarstva, presporo obrađuju. Uz to iz HAMAG-a su u ponedjeljak na službene stranice stavili obavijest prema kojoj sve one koji su se već prijavili za mjere pozivaju da cijeli proces moraju proći ponovno, ali ovaj put preko stranice Financijske agencije – FINA MJERE, inače im zahtjevi neće biti obrađeni!

PUŽEVIM KORAKOM NAPRIJED

Što se tiče brzine obrade zahtjeva, vladina agencija ni tu ne briljira. Kako su nam odgovorili, zaključno s 29. travnjem u 16 sati, HAMAG-BICRO zaprimio je 885 zahtjeva za ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva, od čega je njih 408 trenutno u obradi te je odobreno za plaćanje 192 zahtjeva.

“Dodatno, zaprimljeno je i 1247 zahtjeva za COVID-19 zajam za obrtna sredstva, od čega je 1148 u obradi te je odobreno za plaćanje 72 zahtjeva”, odgovorili su nam iz HAMAG-a. To pak znači da je od pokretanja mjera vladina agencija obradila tek 264 od 2132 zahtjeva – dakle slabašnih 12 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: telegram.hr

Foto: Pixabay