Prosječni potrošač da ne trepne ostane bez 3700 kuna godišnje, a u jednom slučaju iznos se penje do gotovo 10 tisuća kuna

Malo tko danas može izbjeći plaćanje naknada u bankama: mirovine i plaće moraju se primati na račune banaka i samim tim čovjek ulazi u kolo onih koji plaćaju naknade.

Nijedna banka neće besplatno voditi te račune, cijena se kreće od pet pa do 120 kuna za pakete. Ili, od 60 do 1440 kuna godišnje. Neke velike banke će vam naplaćivati naknadu za podizanje plaća, mirovine ili štednje na njihovim šalterima. Tako Privredna banka Zagreb, Zagrebačka i OTP banka naplaćuju takve naknade, a OTP ih povećava od veljače iduće godine s četiri na šest kuna po isplati, s tim da ukida naplaćivanje naknada za isplate s deviznih računa.

Za podizanje svota iznad pola milijuna kuna naknada je 200 kuna, a banka ne naplaćuje podizanje svota manjih od 100 kuna po danu. Zagrebačka naplaćuje tri kune po isplati sa svih računa građana, a korisnicima paketa dvije kune, s tim da oslobađa plaćanja naknade one koji podižu od 10.000 kuna do pola milijuna kuna, a za isplate koje prelaze 500.000 kuna naplaćuje 0,30 posto od podignutog iznosa.

Privredna banka za podizanje svota do 5000 kuna naplaćuje naknadu od tri kune, po 200 kuna naknade košta svako podizanje više od 100.000 kuna, a naknadu ne naplaćuje za isplate iznosa ispod 100 kuna niti za osjetljive i zaštićene skupine.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay