Sadašnja je cijena nabave plina za opskrbljivača 0,1422 kune po kilovatsatu, a nova cijena za sve osim za kućanstva 0,6390 kn po kWh

Od 1. ožujka ove godine plinara zadužena za zajamčenu isporuku plina isporučivat će svim kupcima plina, osim kućanstvima, plin po cijeni od 0,6390 kuna po kilovatsatu u nabavi, što je gotovo 450 posto više od sadašnje.

Riječ je o jednoj od prvih odluka Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) o cijenama plina nakon dramatičnog poskupljenja tog energenta na globalnom tržištu, pa iako se odnosi na sustav tzv. zajamčene isporuke plina, svakako je putokaz za ono što će uslijediti kad je u pitanje uređivanje cijena na domaćem plinskom tržištu.

Od te se agencije među ostalim očeku i odluka o novim cijenama plina za kućanstva koja kupuju plin od javnih opskrbljivača, a među njima su, primjerice, Gradska plinara Zagreb, varaždinski Termoplin ili HEP-Plin. Sadašnja cijena nabave plina za opskrbljivača je 0,1422 kune za kilovatsat i sigurno će biti povećana, a odluka o tome trebala bi uslijediti tijekom ožujka. Trenutne cijene vrijede do 31. ožujka ove godine, a određene su 20. prosinca prošle godine.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr