Golemi multinacionalni konglomerat Berkshire Hathaway, kojeg vodi poznati američki biznismen i investitor Warren Buffet (91), značajno je smanjio investiranje u nove dionice na globalnom tržištu kapitala zadnjih mjeseci nakon što je u prvoj polovici godine zabilježio gubitak u poslovanju od 43,8 milijardi dolara. Na početku godine je pak imao 5,5 milijardi dolara neto dobiti.

Radi se o holdingu sa sjedištem u gradu Omaha u američkoj saveznoj državi Nebraska koji u vlasništvu drži veliki broj kompanija u različitim sektorima, što znači da se proteže od osiguranja do željeznice, pa njegove poslovne rezultate analitičari i investitori pomno prate i smatraju ih jednim od pokazatelja stanja američkog gospodarstva.

Kako je Buffetova kompanija, koja je uvrštena na newyoršku burzu, objavila u subotu, pad na globalnim financijskim tržištima snažno se odrazio na njihov dionički portfelj čija je vrijednost pala na 328 milijardi dolara, dok je na kraju ožujka bila 391 milijardu dolara, piše Financial Times. Taj pad vrijednosti investicijskog portfelja je i kriv za iskazani visoki neto gubitak kompanije, a iz uprave poručuju da takva računovodstvena pravila zapravo šalju krivu poruku o stvarnim rezultatima poslovanja.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay