–​ Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ushićeno govori kako je to rezultat mirovinske reforme koju je Vlada provela, navodno, u 2019. godini. O kakvoj to on mirovinskoj reformi govori?! Evo podataka koji demantiraju ministra, navodi Radak: Do 500 kuna prima čak 90 tisuća umirovljenika, a 448 tisuća ima mirovine manje od 2500 kuna.

Usklađivanje mirovina ponovo nailazi na revolt i ljutnju umirovljenika. I dok se Plenkovićeva vlada hvali kako mirovine nisu nikad više rasle, hrvatski ga “penzići” ogorčeno demantiraju konkretnim brojkama. Jer, realno povećanje mirovina prosječno iznosi jedva 60-ak kuna, mnogim umirovljenicima je i znatno manje, a istodobno povlaštene mirovine tzv. privilegiranih mirovinaca rastu za četiri i pol puta više! Što god je mirovina manja, i rast je manji, dakako, i što god je veća eksplozivnije raste. Gdje je tu pravda i socijalna komponenta države pitaju se hrvatski umirovljenici.

NIKAD NIŽI PROSJEK

Povećanje mirovina iznosi 2,46 posto ili 63,52 kune prosječno, najmanje od svih država nastalih raspadom bivše SFRJ, tvrdi Mirko Radak, dugogodišnji umirovljenički “aktivist”, danas u funkciji koordinatora svih aktivnosti u šibenskoj Udruzi umirovljenika. 

POSEBNE MIROVINE

U posljednjih pet godina radničke mirovine su porasle 479 kuna, a mirovine saborskih zastupnika, članova Vlade itd., tzv. posebne mirovine privilegiranih za 2275 kuna! 

Na mirovinski fond naslonjeni su mnogi koji nisu izdvajali u taj fond, ističe Radak a u pravilu spadaju među najbolje plaćenu i najbogatiju umirovljeničku populaciju.

– Naši sudionici Domovinskog rata primaju zaslužene mirovine od 6037 kuna. Takvih je 70.838., trebalo bi i njih i sve ostale koji mirovinu uživaju po posebnim propisima, izdvojiti iz mirovinskog fonda i plaćati iz državnog proračuna, pa će umirovljeničke mirovine biti znatno veće – predložit će Vladi šibenski koordinator Udruge umirovljenika.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay