O energetskom siromaštvu malo se, ako i uopće govori, a ono u Hrvatskoj nije rijetkost. Prema nekim procjenama čak 60 posto ljudi u Hrvatskoj energetski je siromašno.

Ovo su slike kućanstva gdje je doslovce kuhinja, blagovaona, spavaća soba, jedna soba praktički koju griju da bi smanjili troškove za režije. I onda je ostatak kuće hladan, a oni žive u toj jednoj prostorijici spavaju, kuhaju, sve, priča Marija, studentica 5. godine elektroenergetike na zagrebačkom FER-u, koja je u sklopu projekta “Fer rješenja za bolju zajednicu”, s još 14 kolega, obišla brojne zagrebačke domove i tako se iz prve ruke uvjerila u koliko lošim energetskim uvjetima žive brojni Zagrepčani. 

Primjer, nosili smo im štedne žarulje, ova je brtva za vrata. Montiranje brtve za vrata, a ovo je dobar primjer starih loših prozora koji propuštaju na sve strane, što vjetar, što vlagu. Evo još plijesni do kreveta. Tu osoba spava, a do nje sve puno plijesni, dodaje Marija.

Zahvaljujući terenskom radu studenata napravljen je i prijedlog politika za suzbijanje energetskog siromaštva u Zagrebu. Taj prijedlog sada je na stolu gradskim vlastima i na njima je da odluče hoće li ga implementirati ili ne, objašnjava nam programska direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja, udruge koje je u suradnji s FER-om i Gradom Zagrebom, osmislila i provelo projekt za koji ih je nagradila i Europska unija.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay