ZAGREB, 5. travnja 2017. (Hina) – Na Zagrebačkoj su burzi u srijedu u prvim minutama trgovanja Crobex indeksi pali oko 1 posto, nakon što su već jučer potonuli više od 2 posto, a pod najvećim su pritiskom i dalje dionice kompanija iz sastava Agrokora.

Crobex je oko 9,45 sati bio u minusu 1,13 posto, na 1.959 bodova, što je njegova najniža razina od 10. studenoga prošle godine, dok je Crobex10 skliznuo 1,1 posto, na 1.141 bod, najnižu razinu u od 17. studenoga lani.

Najlikvidnija je, s 1,5 milijuna kuna prometa, bila dionica Leda, pri čemu joj je cijena potonula više od 17 posto, na 4.059 kuna.

Po padu cijene, za 13,6 posto, na 2.552 kune, slijedi dionica Zvijezde, dok je dionica Belja pojeftinila 10,5 posto, na 15 kuna. Dionica Vupika u padu je 8,2 posto, na 30,10 kuna.

Jučer navečer glavni direktor za restrukturiranje koncerna Antonio Alvarez III kazao je da je situacija u Agrokoru “vrlo teška i ozbiljna i nema jamstva da ćemo uspjeti, ali ćemo dati sve od sebe”.

Kazao je i kako je važno vrijeme te kao prve korake naveo uspostavu stabilnosti i likvidnosti te potom restrukturiranje.

Od prošlog petka blokirani su računi Agrokora, Belja, Leda, Jamnice, Tiska i PIK Vrbovca, a posljednjih dana i Konzuma te PIK-a Vinkovci.

“U svom kratkom obraćanju, čelnik za restrukturiranje Agrokora poručio je da nema nikakvih jamstava i da je situacija teška te da mu je to dosad najveći izazov. Mislim da je to dovoljno da vidimo kakva je situacija. Slijede nam tjedni s puno neizvjesnosti, ni približno ne znamo kako će sve to završiti, ne samo za Agrokor nego i za dobavljače”, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Osim dionica kompanija iz sastava Agrokora, u minusu su jutros i izdanja nekih od njegovih najvećih dobavljača. Tako je cijena dionice Podravke pala 4,4 posto, a Atlantic grupe 2,7 posto.

I većina ostalih dionica jutros je na gubitku.

“Otvorena je ‘Pandorina kutija’. Slijedi dulje razdoblje neizvjesnosti na burzi”, zaključuje Rinkovec.

(Hina)