LONDON, 17. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – British American Tobacco (BAT) objavio je u utorak da je pristao na uvjete za kupnju američkog konkurenta Reynolds Americana, povisivši svoju  ponudu na 49,4 milijarde dolara za stjecanje 57,8 posto udjela u toj kompaniji.

Prema uvjetima prodaje, Reynoldsovi dioničari primit će za svaku dionicu 29,44 dolara u gotovini i 0,5260 BAT-ove dionice, što znači premiju od 26 posto na cijenu dionice od 20. listopada.

BAT je ranije za udjel u Reynoldsu koji još nije u njegovu vlasništvu ponudio 47 milijardi dolara, no ta je ponuda u studenome bila odbijena uz ocjenu da je preniska.

Realizacijom te akvizicije nastat će najveća duhanska kompanija u svijetu s izlistanim dionicama na burzama.

BAT je jedna od najvećih multinacionalnih duhanskih kompanija, s više od 200 vlastitih brandova, zapošljava više od 50 tisuća ljudi i prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u svijetu.

Posluje i u Hrvatskoj, gdje je sredinom prošle godine od Adris grupe kupio tvrtku TDR te ostale tvrtke Adrisove duhanske poslovne jedinice, po cijeni nešto višoj od pola milijarde eura.

(Hina)