PARIZ, 9. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Francuska komunalna kompanija Suez udružila je snage s kanadskim mirovinskim fondom kako bi od američkog inženjerskog diva General Electrica kupila vodoprivredno poslovanje i pojačala aktivnosti u tom poslovnom segmentu u razdoblju sve izraženije nestašice vode širom svijeta. 

Suez i kanadski Caisse de depot et placement du Quebec (CDPO) ponudili su 3,2 milijarde eura za GE Water koji naknadno namjeravaju objediniti sa Suezovim vodoprivrednim poslovanjem, kazali su ponuditelji u srijedu u zajedničkoj izjavi.

Suez će pokriti 70 posto iznosa transakcije a kanadski fond ostatak, poručili su.

“Očekuje se kako će potražnja za opremom za pročišćavanje vode, kao i za kemijskim sredstvima i uslugama u tom području dugoročno ostati jaka zbog sve izraženije nestašice vode i zbog utjecaja globalnog zagrijavanja na ciklus kruženja vode u prirodi”, stoji u izjavi.

“U svijetu također sve veću zabrinutost uzrokuju otpadne vode iz industrije i njihov utjecaj na okoliš, čime razvijeni sustavi za pročišćavanje vode postaju apsolutna nužnost”, navodi se.

Čelnik Sueza Jean-Louis Chaussade napominje da bi bi spajanje stvorilo ‘neusporedivu vodoopskrbnu platformu’.

Suez opskrbljuje pitkom vodom 92 milijuna ljudi širom svijeta, a dodatnih 65 milijuna koristi njihove usluge za obradu otpadnih voda, dok kompanija ima nedostatan broj industrijskih klijenata.

General Electric je na kraju prošle godine objavio kako traži način da se riješi vodoopskrbnog poslovanja, koje zapošljava 7.500 ljudi, što predstavlja dio plana spajanja s naftnim divom Baker Hughesom, koje je u tijeku.

(Hina)