U NEDAVNO emitiranoj emisiji Otvoreno SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić spomenuo je kako će pokušati pokrenuti javnu raspravu o tzv. temeljnom dohotku.

Opća ideja univerzalnog temeljnog dohotka jest da vlada isplaćuje svakom građaninu redovita novčana davanja bez jasno izraženih uvjeta. Pandemija koronavirusa dala je novi zamah ovoj ideji.

Finski eksperiment nije uspio

Inače, ovu ideju je u 20. stoljeću prvi još 1962. godine predložio liberalni ekonomist i nobelovac Milton Friedman u knjizi “Kapitalizam i sloboda”.  Nazvao je on to “negativni porez na dohodak”. Posljednjih su godina osnovni dohodak počeli zagovarati i osnivač Facebooka Mark Zuckerberg i jedan od demokratskih kandidata za predsjednika SAD-a, Andrew Yang.

I Finska je 2 godine dijelila građanima 560 eura mjesečno.

Tijekom testiranja je dvije tisuće slučajno odabranih nezaposlenih Finaca imalo priliku postati prvim Europljanima koji su primali temeljni dohodak, mjesečni ček od 560 eura isplaćen od države tijekom dvije godine, bez obzira na to rade li ili ne. 

“Utjecaj na zapošljavanje je prvu godinu testiranja bio malen”, rekla je finska ministrica zdravlja i društvenih pitanja Pirkko Mattila. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay