Muskovo bogatstvo je, prema podacima preuzetim sa liste milijardera magazina Forbes, poraslo 10 puta na 294 milijarde dolara u prvih 20 mjeseci pandemije.

Više međunarodnih organizacija, uključujući nevladinu udrugu Oxfam i skupinu milijunaša filantropa, predlaže uvođenje poreza najbogatijim ljudima na planetu, što bi omogućilo izlazak milijardu drugih iz siromaštva i cijepljenje protiv covida-19 za cijeli svijet.

Na brifingu objavljenom prije virtualnog mini samita svjetskih čelnika koji se održao pod pokroviteljstvom Svjetskog ekonomskog foruma, Oxfam je priopćio da je bogatstvo najbogatijih skočilo sa 700 na 1500 milijardi dolara, po prosječnoj stopi od 1,3 milijarde dolara dnevno, zahvaljujući rastu vrijednosti njihovih tvrtki na burzi.

Konfederacija udruga predlaže da se godišnje s dva posto oporezuju osobe koje posjeduju više od pet milijuna dolara, tri posto za one iznad 50 milijuna dolara i pet posto za one iznad milijardu dolara, čime bi se svake godine ubralo 2520 milijardi dolara.

Oxfam predviđa da će do 2030. godine 3,3 milijarde ljudi živjeti sa manje od 5,50 dolara dnevno

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay