SEATTLE, 27. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 posto više nego godinu dana prije, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cijena dionice dosegnula je rekordna razine.

Prema izvješću Microsofta, objavljenom u četvrtak, prihodi su u proteklom tromjesečju dosegnuli 24,09 milijardi dolara, 1,2 posto više nego u istom kvartalu godinu dana prije. Prema prilogođenim podacima, prihodi su iznosili 26,07 milijardi dolara, što je također više na godišnjoj razini.

Kako su rezultati bolji od očekivanja analitičara, cijena dionice tog softverskog diva porasla je u četvrtak na Wall Streetu oko 1 posto, pa je dosegnula rekordnu razinu od 64,30 dolara.

Rast prihoda Microsofta zahvaljuje se uspješnosti njegova ‘cloud’ poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 posto na godišnjoj razini, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 posto.

Međutim, pritom je blago pala bruto marža, na 48 posto, jer je u tom području velika konkurencija kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

S druge strane, prihodi najvećeg svjetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje osobnih računala (PC), što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sustavom.

Prema podacima IDC-a, prodaja PC-a u svijetu pala je u posljednjem lanjskom tromjesečju za 1,5 posto na godišnjoj razini.

Stoga su prihodi Microsofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromjesečju pali za 5 posto, na 11,8 milijardi dolara.

Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle, Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na ‘cloud’ usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u povijesti Microsofta, postigavši lani dogovor o kupnji društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

U proteklom tromjesečju LinkedIn je ostvario prihod od 228 milijuna dolara, pri čemu je zabilježio čisti gubitak od 100 milijuna dolara.

(Hina)