ZAGREB, 7. veljače 2017. (Hina) – Isplata prvog dijela izravne potpore poljoprivrednicima za 2016. godinu započinje 8. veljače, a riječ je o 1,4 milijarde kuna koje će biti isplaćene do kraja veljače, izvijestilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

“Na račune oko 100.000 poljoprivrednih gospodarstava do kraja veljače ukupno će biti  isplaćeno 1,4  milijarde kuna izravnih plaćanja”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Podsjeća se kako je u studenom prošle godine poljoprivrednicima isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016. godinu.

“Sutra započinje prva rata isplate za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 1,4 milijarde kuna. Preostali iznos od 1,2 milijarde kuna isplatit ćemo već u travnju kako bi poljoprivrednici mogli pokriti troškove sjetve. Tako će od sada biti svake godine: dvije godišnje isplate u veljači i travnju, kada je novac našim poljoprivrednicima najpotrebniji”, izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva napominju kako će se prije isplate provesti prijeboj potpora s poreznim dugom, ali samo na iznosima koji se financiraju iz državnog proračuna.

Poljoprivrednici koji su prijavili zaštićene račune pored redovnih, dobit će iznos potpore do 50.000 kuna na zaštićeni, a preostali iznos potpore na redovni račun.

Ove godine poljoprivrednicima će po prvi puta na raspolaganju biti informativni  izračun, po kojem će moći vidjeti koliko ih izravnih plaćanja očekuje u 2017., a bit će dostupan putem AGRONET-a nakon odobrenja svake pojedine potpore (od danas je vidljiv izračun  potpore samo za krmače i duhan).

Poljoprivrednicima koji nisu u mogućnosti sami pogledati izračun u AGRONET-u, na raspolaganju su djelatnici regionalnih ureda Agencije za plaćanja u svim županijama preko kojih se može se zatražiti informativni izračun osobno ili putem telefona uz predočenje matičnog identifikacijskog broja poljoprivrednog gospodarstva.

U AGRONET-u se nalazi i izračun prava na plaćanja za svakog poljoprivrednika do 2019. godine.

Izravna plaćanja dodjeljuju se aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja. Izravna plaćanja sastoje se od potpora po površini (proizvodno-nevezana; po hektaru bez obzira na vrstu kulture), osnovno plaćanje (prema pojedinačnim pravima na plaćanja), zeleno plaćanje (za provođenje ‘zelenih’ praksi), preraspodijeljeno plaćanje (za prvih 20 hektara), plaćanje za mlade poljoprivrednike (za prvih 50 hektara) i M18 – dopuna nacionalnog dijela za osnovno plaćanje.

Proizvodno-vezane potpore odnose se na stočarstvo (krave u proizvodnji mlijeka, tov goveda, krave dojilje, ovce i koze) i na biljnu proizvodnju (voće, povrće, šećerna repa, krmni proteinski usjevi).

Posebna potpora odobrava se za osjetljive sektore, a isplaćuje se po kilogramu duhana, litri djevičanskog i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, grlu krmače i grlu mliječne krave, navodi se u priopćenju.

U drugom dijelu isplate, koja će uslijediti u travnju, poljoprivrednicima će biti isplaćene 1,2 milijarde kuna za izravnu potporu te IAKS mjere ruralnog razvoja (Mjera 10 – Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene, Mjera 11 – Ekološki uzgoj, Mjera 13 – Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ).

Poljoprivrednicima će krajem godine biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. u iznosu od 922 milijuna kuna.

(Hina)